Psikoparklılardan Mesaj Var
Kerem Kuriş “Psikoloji okurken felsefe ile ilişkiyi hiç koparmamak gerek.
Psikoloji okumaya kendinizi iyileştirmek için girmek sonuç vermez ancak başkalarına iyi gelmeye başladığınız zaman iyileştiğinizi fark edeceksiniz
Psikoloji okumaya başlamadan önce gelişimi sadece üniversite süreci ile sınırlı tutmamanız gerektiğini bilmeniz gerekiyor.
Psikoloji ile ilişkilendirebileceğiniz onlarca alan var ve bu ilgi alanlarına yönelirken psikolojiden sürekli zemin almaya çalışın.
Psikoloji bölümüne girdiğinizde herkes size onlarca eğitim almış, nitelikli işler yapmış ve hep geride kalmışsınız gibi gelecek ama bu sizi yanıltmasın. Daima yaptığınız işlerin niteliğine konsantre olun.
Bütün eğitimleri almanız gerektiğine dair sürekli söylemler duyacaksınız bu sizi yanıltmasın.3.sınıfa kadar eğitim almak için bekleyin ve çalışmak istediğiniz saha netleştiğinde buna yönelik eğitimler almak daha iyi olacaktır.
Psikoloji okurken saha tecrübesi son derece önemli ve sizlerde dezavantajlı bölgelerde projeler geliştiren STK, dernek, vakıf, kulüp gibi organizasyonlarında rol alabilirsiniz.
Psikoloji okurken okul ortalaması evet önemlidir fakat her şey değildir. Bunu unutmasınlar
En az bir tane TÜBİTAK projelerinde rol almalılar.
Zümranur Koç “İnsanın en büyük düşmanı hep kendisi olmuştur. Çünkü insan kendini çürüten zehri hep kendi içinde büyütür. Biz o zehri dışarı atmanın, önce kendinden başlayarak başkalarının da elinden tutmanın öncüsü olmalıyız. Çünkü kendine yardım edemeyen insan, çevresine de yardım edemez.
Halbuki her insan içi birbirinden farklı hazinelerle dolu bir kutu gibidir. Bazen o kutu senelerce bekler açılmak için, bazense o hazineden haberimiz bile olmaz. O hazinenin anahtarı ise içimizde bulabileceğimiz güçte saklıdır. Önemli olan o gücü dışarıda değil içimizde aramak.
Psikoloji’nin diğer mesleklerden farkı, işin başında önce kendi kalbimize, ruhumuza ve böylelikle de elimizdeki en büyük hazineye ulaşmak. “Hep ben” demenin bencilliği yerine “önce ben” diyebilmenin kurtarıcılığı bu alanın sırrıdır.
Psikoloji uzun ve sonu olmayan bir yol. Bu yüzden ilk basamağınız kendiniz olsun, önce kendinizden başlayın. Şimdiden aramıza hoş geldiniz. Bu yolda hep birlikte olacağız.
Şura Yıldırım “Kendini geliştirmeyi amaçlayan ve öğrenmeye açık bireylerin sevebileceği bir bölüm.”
Elif Saliha Kargı “Bu bölümü öncelikle kendine yardım etmek kendini iyileştirmek iyi etmek için seçiyor olmalısın. yani bir nevi psikoloji okumak kendi iç yolculuğuna çıkmak ve yaralarınla, travmalarınla yüzleşmek demektir. sen kendine iyi geleceksin ki başkalarına da iyi gelebilesin..”
Serap Altıntaş “Maddi ve manevi olarak zorlanmaya kendilerini hazırlasınlar. Çünkü maalesef psikoloji bölümünü okumak sadece lisans eğitimi ile sınırlı kalmıyor, sürekli gelişen ve yenilenen bi bölüm biz de bu doğrultuda sürekli eğitim almak ve kendimizi geliştirmek zorundayız, 4 senelik lisans sürecinden sonra uzmanlaşmak için de yüksek lisans şart.” J
bu bölümü okurken kendinize, davranışlarınıza ve öykünüze dair büyük bir iç görüye sahip oluyorsunuz bu da manevi bir zorluğu beraberinde getiriyor. Artık sorunlarınızın nedenlerini saptadınız ama çözümlere ulaşmak pek kolay değil:) bu noktada da biz psikolog adayları olarak kendi terapi sürecimizden kesinlikle geçmeliyiz.
Ama psikoloji bölümü için en çok şunu söyleyebilirim ki tüm bu zorluklarına rağmen her öğrendiğiniz şey ile birlikte çok fazla zevk alacağınız çok fazla geliseceğiniz bir bölüm. Eğer kendinizi ve hayati öğrenmeye dair olan aşkınız son bulmuyorsa bence psikoloji doğru bir seçim olabilir:)”
Aslıhan Doğancı “Kendinizi sürekli geliştirip yenilikleri her gün takip etmeniz gereken bir bölüm. İnsanı öğrenmeye meraklıysanız psikoloji bölümünü zevkle okuyup bitireceğinizi düşünüyorum.”
Beyza İpek “Psikoloji bölümü esasında pek çoğumuz tarafından öncelikli olarak kendi bilişsel gelişim serüvenlerimizin, travmalarımızın, farkına varmak suretiyle yola çıktığımız bir yolculuk olmakla birlikte insanlara ve topluma karşı da içgörü ve farkındalıklar kazandığımız bir bölümdür. Psikoloji bölümüne ilgi duyan arkadaşlarıma vereceğim tavsiyelerin başında herşeyden önce objektif ve önyargısız bir çerçeveden bakış esas alınıp bölümle alakalı konferanslar, kitaplar, yayınlar takip edilmeli ayrıca dinleme, konuşma noktasında da etkili iletişim yöntemlerinin geliştirilmesinde faydalar vardır.”
Nazlıcan Yüksel “Psikoloji diğer insanlara nazaran ilk önce kendini tanıdığın ve keşfettiğin bir bölüm. Okuduğun bir cümle,dinlediğin bir hoca sana zihninin derinliklerinde bulunan travmalarını hatırlatabilir.Kendi duygu durumunu tanımanı sağlar.Kendi davranışlarını gözlemlersin. Neyi niçin yaptığının farkına varırsın.Bence insan önce kendine fayda sağlamalı ki sonra insanlığa fayda sağlayabilsin.”
Ayla Deveci “Psikoloji bölümü bence hayat boyu öğrenmeyle canlı kalmaktır. Esasında herkesin esnek olabilmesi gerekir ama bir psikoloji gibi bilimle uğraşan kişi için bu şarttır diyebilirim.